De onderdelen van de snaar trom

De Snaar trom

Snaar Trom

 

De ketel

Ketel

De ketel kan gemaakt zijn van hout of metaal, door de verschillende materialen krijgen de trommels hun eigen klankkleur.

Spanbok en Spanschroeven

Spanbok en Spanschroeven

Om het vel aan te kunnen spannen zitten er op de ketel spanbokken, na het plaatsten van het bovenvel of ondervel schroeven we de spanranden met spanschroeven in de spanbokken.

Snaren en Spanbok

Snaren Spanblok

Deze spanbokken gebruiken we om het snarenmatje aan te spannen in dit geval met bandjes.

Bovenvel en Bovenspanrand

Bovenvel en Boven spanrand

Over de kwaliteit en wel merk bovenvel je kunt gebruiken kun je natuurlijk altijd aan je leraar vragen, het ondervel is meestal de helft dunner dan het bovenvel. De belangrijkste redenen hiervoor is, hoe dunner het ondervel, des te beter de snaren aan het trillen worden gebracht.

Onderspanrand en Snarenmatje

Onder spanrand, Ondervel en snaren matje

Het snaren matje is een vrij kostbaar onderdeel van de trom. Het snaren matje werd vroeger gemaakt van darmen. Het spannen van deze snaren nam veel tijd in beslag.

 

Dempring

Dempring

Als je na het stemmen op de trom slaat hoor je vaak géén mooi geluid uit het instrument komen, we zeggen dan de trom zingt. Om dit te voorkomen gebruiken we een dempring. Als je een dempring op de trom legt klinkt het geluid veel korter waardoor je een strakker en korter geluid krijgt. Bij slagwerkgroepen bevestigen ze vaak een dempring onder het bovenvel.

Het Snaren mechanisme

Snaren Mechanisme

Met het snaren mechanisme kun je regelen dat de snaren het ondervel wel of niet raken. Een trom waarbij de snaren het ondervel wel raken noemen we, scherpe trom of snare drum.
Met de schroef die op dit snaren mechanisme zit kunnen we de spanning van de snaren regelen.

Field of Dof

Snaren af

Een trom waarbij de snaren het ondervel niet raken noemen we snares off, doffe trom, fielddrum of muffled drum.

Luchtgat

Luchtgat

Wanneer er op het bovenvel geslagen wordt komt door de luchtdruk in de ketel het ondervel in beweging. Hierdoor trillen de snaren die zich onder het ondervel bevinden, en krijg je een scherp geluid (snaar trom of snare drum). Door teveel luchtdruk kan het ondervel gaan uitzetten, daarom plaatst men in de ketel een luchtgat, niet dichtmaken dus.

Opening voor de Spanrand

Opening Snaren matje in de onderspanrand

Er zit verschil in de spanranden.
De onder spanrand is meestal voorzien van 2 openingen aan beide zijden voor het snarenmatje of bandjes die erdoor heen gaan.

copyright © Gerrit Reijnders-Nijverdal

slagwerkdocent.nl download