Van beginner tot instructeur

Op een donderdag avond in November 1980, besloot ik, om maar eens een kijkjeSlagwerk voor iedereen
te gaan nemen bij de slagwerkgroep van Advendo uit Nijverdal, omdat mijn collega Jan Jannink daar de instructeur was, die me gevraagd had om mee te gaan spelen. Ik zat nog geen 15 minuten aan de bar, toen kwam de penningmeesteresse Coby Nieuwenhuis al bij me met een inschrijf formulier.

Dus laten we het maar proberen. De slagwerkgroep bestond toen uit c.a. 10-12 personen. Ik kon al goed noten lezen, maar er moest nog wat gewerkt worden aan de roffeltechnieken en de accenten. Zestiende triolen waren toen nog i-ne-ke ti-ne-ke en zo werd er soms aardig wat af gezongen.

Omdat we toen een groot aantal leerlingen hadden hielpen de jongens van de slagwerkgroep zelf ook mee met de opleidingen van de leerlingen. Zo was dat bij mij dan ook het geval, echte goede slagwerkboeken waren er toen nog niet echt makkelijk te vinden, meestal moesten de leerlingen direct al een mars-je beginnen te spelen en dat duurde dan soms ook al aardig lang voordat ze deze kenden.

Ik ben toen opzoek gegaan en vond een paar eenvoudige boekjes waar alles van het begin tot het eind in 4 blaadjes werd weergegeven, dat was dan direct de eerste les methode binnen de vereniging. In de muziekwinkels was over slagwerk in die tijd nog niet veel te vinden. Ook ben ik met groepslessen begonnen en zo ontstond er de jeugdslagwerkgroep, samen muziek maken is leuk en de groep genoot er dan ook van. Nu is het dan zover dat ik mijn eigen les methode overal gebruik. Deze is opgebouwd door mijn ervaringen die ik de afgelopen 31 jaar opgedaan heb.
Belangrijke aspecten, meespelen, naslagwerk, video voorbeelden, theorie lessen online.

In 1986 ben ik begonnen met de slagwerkopleiding waar je erkende diploma's mee kon halen.
We reden toen zaterdag 's met 4 jongens uit Nijverdal eens in de twee weken naar Ommen toe waar we van 's morgens vroeg 10.00 tot 's middags 16.30 les kregen van Henk Grissen (helaas overleden). In de ochtend uren kregen we toen alleen maar theorie van 10.00 tot 12.00, dan hadden we een uur pauze en dan van 13.00 tot 16.30 alleen maar trommelen. dat waren voor mij best wel zware dagen, na zo'n dag van inspanning had ik dan ook wel eens last van hoofdpijn. Maar juist zo'n lange dag is juist erg leerzaam je kunt veel dingen doen. Zo heb ik bij deze lessen van Henk Grissen mijn A, B en C diploma behaald. Ik ben er vanwege drukte een jaar mee gestopt maar ben vervolgens weer ingestapt toen ik het Instructeurs diploma wilde behalen, wel moest ik nog een D-diploma halen, de voorbereidingen daarvoor heb ik zelf gedaan en ben daar "Cum laude" voor geslaagd in Tubbergen. Ook heb in 1991 mijn instructeurs diploma behaald. We hadden een top groep. Sommigen van deze toenmalige leerlingen zijn nog steeds werkzaam in de muziek o.a. Jan van der Sluis, Peter van Keulen, Sander Hoogesteger, Henri Timmermans, Hans Wunnink, Herman Edelijn, Jos van Elburg, Erik Zweers, Martin Makkinga helaas weet ik alle namen niet meer. Sinds 1991 heb ik me in laten schrijven bij de Bond van Orkest Dirigenten en Instructeurs.

Belangrijk vond ik dat ik nog wel het Tambour-maître diploma moest behalen, dit onder andere om de exercities te kunnen geven binnen de verenigingen. In 1994 heb ik hiervoor een cursus gevolg die geleid werd door Harry van Bruggen werkzaam als Tambour-maître bij de Johan Willem Friso kapel. Ook daar mocht ik een keurig diploma van ontvangen. Heerlijk was het toen bij de diploma uitreiking de opgerichte jeugdslagwerkgroep van Advendo binnen kwam lopen. Om me te feliciteren met mijn zesde diploma met het geven van een serenade.

Daarna heb Jim Chapin nog mogen ontmoeten en de Moeller techniek mogen leren ik ontmoete hem samen met anderen in Kampen, Jim is één slagwerker die de Moeller techniek hanteert, een techniek waarbij je met minder bewegingen meer slagen kunt maken, het vergt nogal speciale bewegings techniek. Jim vertelde dat zijn leraar Moeller met een Snare drum om zijn nek al spelend heel Amerika door gemarcheert is. Als Jim een concert bezocht zat hij vaak op de bovenste ring en had hij zijn oefenplankje bij zich om zo tijdens de muziek mee te spelen, Hoezo verslaafd?

slagwerkdocent.nl download