Van Boomstam naar Snaar Trom

Hoe is het hedendaagse instrument ontstaan.

BoomstamSlagwerk instrumenten werden vroeger voor veel doeleinden gebruikt, de mensen konden er onder andere geluidsignalen mee over brengen van het éne dorp naar het andere dorp. Deze manier van praten met elkaar werd later gebruikt in het morse taal, waarbij letters vervangen werden door korte en lange slagen en aan de andere kant werden deze signalen weer omgezet naar letters.


Slagwerk instrumenten werden in Afrika ook gebruikt voor onder andere medicijn mannen, er werd dan heel lang hetzelfde ritme gespeeld waardoor een medicijn man in een laag bewustzijn kwam en zo in trance raakte, waardoor hij een soort paranormale krachten zou krijgen.

African percussion

Slagwerk instrumenten werden natuurlijk niet alleen voor boodschappen en voor medicijn mannen gebruikt.
Maar ook om te feesten, zo werden in Afrika de vogels verwelkomd (of misschien wel weggejaagd) wanneer ze in de winter periode overkwamen uit de koudere landen en werd het instrument gebruikt bij andere feestelijke en droevige rituelen. Dit laatste gebeurt nog steeds, denk maar eens aan 4 mei (dodenherdenking) maar ook aan 5 mei waar de optochten met muziek worden opgevrolijkt.

Dat het instrument heel oud is mag ook blijken dat het instrument ook in de Bijbel genoemd wordt. Psalm 150: 4a Looft Hem met de trom en fluit  Ook wordt hierin de tamboerijn regelmatig genoemd, dit instrument is namelijk ook een lijst trommel. Trommen zijn voorzien van een Vel wij noemen dit ook een wel "Membranofonen".

Van de Boomstam naar de huidige snaar trom.

Laten we er maar vanuit gaan dat de techniek van vroeger niet zo was dan dat die nu is. Dit neemt niet weg, dat wat we nu hebben, geinspireerd is door de mensen die ermee zijn begonnen.

Vroeger werden o.a. boomstammen gebruikt, maar wat ook eigenlijk wel eng is, dat men bewijzen heeft gevonden van een mensenschedel bespannen met een vel. Gelukkig is dat nu niet meer zo.

In de middeleeuwen werd de trom ook veel gebruikt in het leger om de vijand te intimideren. Als de legers tegen elkaar ten strijde trokken dan leek het leger met heel sterk spel van de trommelaars al veel groter. De tegenstander kon er dan al aardig angstig van worden of om de vijand de schrik mee aan te jagen. Dit kun je ongeveer zo voorstellen. Je staat met de trommel om de hoek van het huis, dan komt er één om de hoek en je begint als een gek te spelen, ik denk dat die ander zich een hoedje schrikt.

Trom met kalsvelVroeger werd de Trom bespannen met een kalfsvel, boven en onder de trom werd dan een kalfsvel bespannen met een touw. Dit had wel veel nadelen als de zon scheen dan werd het kalfsvel heel droog waardoor je kans had dat het ging scheuren als je er sterk op speelde, bij regen werd het vel zo nat, dat het geluid al net zo somber klonk zoals het weer was.

Dat maakte het er ook naar om het instrument zodanig aan te passen met kunststof vellen, dat we er nu alle kanten mee op kunnen bij zowel slecht als bij goed weer. Denk er wel altijd aan om het instrument goed af te drogen als het nat is geworden bij regen.

slagwerkdocent.nl download